Нямаме нужда от статистики, за да разберем, че все повече млади

...
Нямаме нужда от статистики, за да разберем, че все повече млади
Коментари Харесай

Защо все повече млади хора се разболяват от рак

Нямаме потребност от статистики, с цел да разберем, че все повече млади хора се разболяват от рак. Вероятно познаваме най-малко един. Със сигурност и всеки ден чуваме за доста други случаи. Все отново сухата статистика е настина притеснителна - в последните 30 години случаите на онкологични заболявания при хора над 50 години са се нараснали с 80%.
 Кардио тренировките и резултатът им върху риска от рак на простатата
Тренировките, които понижават риска от рак на простатата

Освен останалите изгоди

И просто няма по какъв начин да не се запитаме за какво от ден на ден младежи се разболяват от рак. А отговорът на този въпрос не е по никакъв начин елементарен даже за учените, които се пробват да открият аргументите, с цел да може да се работи и в посока противопоставяне. Ето какво се знае на този стадий.

Според ново на учени от Washington University School of Medicine в Сейнт Луис, сега се следи по-бързо стареене на клетките в човешкото тяло, което може да е една от предпоставките за по-честото диагностициране в по-ранна възраст. Именно стареенето е главен рисков фактор за рака и когато биологично то се случва по-рано, това понижава и възрастта на заболелите.
 Снимка 660275

" Износването " на тялото зависи освен от разнообразни генетични фактори, само че и от метода на живот, както и от напрежението. Затова и не е особена изненада, че биологичната ни възраст евентуално е по-голяма от действителната. А ето и кои са останалите фактори, които ни състаряват прибързано и ни вършат жертва на онкологични, само че и на други болести даже в разцвета на силите ни.

Медиците преглеждат голяма база данни, съдържаща медицинските досиета на близо 150 хиляди души на възраст сред 37 и 54 години. Така извеждат основните кръвни индикатори, свързани с биологичното стареене. 

- албуминът е протеин, създаван от черния дроб, чиито стойности падат с придвижване на възрастта;

- глюкоза - какъв брой по-възрастни сме, толкоз по-дълго нейните равнища остават високи след хранене;

- с-реактивен протеин - в случай че равнищата му са релативно високи, даже когато не сме заболели, това е симптом за прибързано стареене. Това е по този начин, тъй като този протеин се създава от черния дроб, когато в тялото има деен инфекциозен процес;
 Снимка 660283

- креатинин - той също е добре да бъде в по-ниски граници. Представлява отпадъчен артикул в кръвта след разграждането на мускулна тъкан и асимилиране на протеини;

- лимфоцити - техният брой е обвързван с имунния отговор и се следи наклонност да понижава с възрастта, което и изяснява за какво ставаме все по-податливи на разнообразни заболявания;

- междинен клетъчен размер - той също се усилва с възрастта;

- алкална фосфатаза - при този ензим, който с създава от черния дроб и костите, се следи увеличение на стойностите с придвижване на възрастта;

- количество бели кръвни кафези - когато тази стойност е към горната граница на референтните стойности, това също може да е индикатор за по-бързо стареене;

На базата на комплицирани калкулации и наличните медицински сведения учените откриват, че хората родени през 1965 година или по-късно, имат със 17% по-висок риск от ускорено стареене спрямо тези, родени сред 1950 и 1954 година А този по-висок риск кореспондира директно и с увеличение на броя на дигностицираните с онкологични заболявания, най-много тези, които засягат белия дроб, стомаха, червата и матката, изяснява CNN.
 Снимка 660284

Това е в действителност притеснително, тъй като при тези пациенти, при които се следи прибързано стареене с бърза скорост, рискът от някои типове рак се усилва с 60 до цели 80%. Белите дробове са формирани от тъкани, които мъчно се регенерират, а ракът на стомаха и червата се провокира на първо място от хронични възпаления, които се усилват с придвижване на възрастта. Затова и диагностицираните точно с тях измежду младите се увеличават сериозно.
 Рискът от развиване на рак и здравословните привички, с които да го понижим
Промените в всекидневието, които понижават риска от рак

Няколко нужни ограничавания

Според учените, посочването на съответните кръвни индикатори и извеждането на преждевременното стареене като рисков фактор за рака са значимо достижение, тъй като по този начин по-лесно може да се разпознава кой има нараснал риск, с цел да се вземат превантивни ограничения. А към този момент се създават и все по-успешни лечения, които да забавят хода на биологичната възраст.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР